Herään 06:13 tiedostaen nähneeni unta, joka hullunkurisuudestaan huolimatta oli tuntunut pelottavan todelliselta. Onneksi oli aikaa torkkua levottomuus pois ennen todellista heräämistä (joka muuten tuntui tapahtuvan vasta iltapäivällä). Unesta tokkurainen mieli selkeytyi kiirettä pitämättä.

Uskon, että kylmällä ja kalsealla syksyllä on jokin yhteys uniini. Pimeys viltin ja kotisohvan ulkopuolella pelottaa minua. Se tuntuu jotenkin niin arvaamattomalta.

Isosiskoni on haaveillut pidemmän aikaa omakotitalosta tämänhetkisen kerrostaloasunnon sijalle. Unessa muuten esiintyneet asiat eivät liity mielestäni läheisesti tavalliseen arkipäiväiseen elämääni.


Isosisko ilmoittaa vihdoin löytäneensä heille sopivan omakotitalon. Jostain syystä muuton oli tapahduttava kiireesti, jonka vuoksi meidän tuli pakata heidän perheensä tavarat kiireellä muuttolaatikoihin ja jätesäkkeihin, sen enempää mitään lajittelematta. Muiden jäädessä jatkamaan pakkaamista me lähdimme isosiskoni kanssa viemään ensimmäistä erää tavaroita talolle. Talo oli kaukana asuinalueemme ytimestä. Mitä kauemmas keskustasta kuljimme, sitä synkemmäksi uneni värit muuttuivat. Unessa aikaisemminkin vallinnut tuulinen ja pilvinen sää muuttui harmaantumisen myötä uhkaavaksi.

Saavuttuamme talolle koin järkytyksen - talo oli ankean punainen ja sisällä valoina oli ainoastaan kynttilöitä. Punertavasti palavia tuikkuja oli satapäin - hyllyillä, laatikoissa, pöydillä ja lattialla. Tummalla tapetilla vuoratut seinät imivät valon kynttilöistä ja tunnelma talossa oli aavemmainen. Tarkoitukseni oli aloittaa laatikoiden purku, mutta sainkin huomata pakkaavani talon entisen asukkaan omaisuutta laatikoihin. Vanhan asukin tavaroiden pakkaus oli jätetty isosiskoni huolehdittavaksi, selityksenä muuton huomattava nopeutuminen. Pakkaamisen ohella pelkoni yltyi, sillä kaapeista ja hyllyistä löytyi palavien kynttilöiden lisäksi voodoo-nuken tekotarpeita, pääkallokoristeita, veitsiä ja hämäkin valloittamia valtakuntia (kammoksun hämähäkinseittejä sillä siellä on myös hämähäkkejä). Kaikkea karmaisevia elementtejä omaavia tavaroita. Mitään varsinaisia arkipäiväisiä tavaroita ei kaapeista löytynyt. Talossa vallitseva hämärä ja lika tuntuivat tukkivan aistini. Yritin varoittaa siskoani taloa hallitsevasta pahasta karmasta, mutta hän totesi sen olevan vain minun harhakuvitelmaani. Se olisi heidän unelmiensa talo - jonne minä en aikoisi palata enää koskaan.  Unen lopuksi tapahtui jotain. Ymmärsin vaaranaiheuttajan, mutta en päässyt kertomaan siitä kenellekään, sillä jokin ajoi minut pois talosta ja sinne kulkeminen uudelleen vei minua vain ktalosta auemmaksi. Hiljalleen ymmärsin tämän kaiken olleen unta ja ruumiillinen valvetila palasi kontrolloimaan alitajunnan ja mielikuvituksen aamuyöhön venähtäneitä juhlia.


Kuinka sopivaa kammounta pyhäinpäivän tienoilla.

 

Kauniita unia ilman pääkalloja terkuin torkku.